Resa Till USA – Att Tänka På – Snabbguide

Detta är en snabbguide för saker att tänka på när du reser till Miami Beach och USA. Viktiga tips angående VISA ESTA visum, försäkring, el, eluttag, mobil, moms, skatt, dricks mm.

Visum
Om du reser till USA från ett annat land, vilket är troligt då du läser detta på svenska, och skall stanna i USA kortare än 90 dagar, då måste du ansöka om ett VISA ESTA. Du hittar all info om detta och ansöker online här: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Eluttag
Eluttagen i USA är annorlunda och du bör införskaffa adapters till dina elprylar.
Tänk på att svenska elapparater är gjorda för 220 Volt och 50 Hz. I USA används 110/120 Volt och 60 Hz, så du bör därför kontrollera att du kan använda dina apparater i amerikanska uttag.

Wi-Fi
I huset finns Wi-Fi så du kan vara uppkopplad under din semester. De flesta restaurangerna erbjuder också Wi-Fi.

Mobiltelefon i USA
Förutom att enbart använda din svenska mobil för att surfa via Wi-Fi, så kanske du vill ordna ett amerikanskt SIM-kort.

Vill du använda din svenska mobil i USA med ett amerikanskt SIM-kort, måste du dels kolla att den stödjer det frekvensband som används i USA, det vill säga GSM 1900 MHz. Många svensksålda telefoner stödjer detta system, t.ex. iPhone. Läs manualen om du är osäker på vad som gäller för din mobil. Dessutom måste du se till att din svenska mobil inte är operatörslåst, det vill säga är bunden till din svenska operatör. I så fall måste du först låsa upp mobilen i Sverige mot en avgift.

Det finns många olika amerikanska operatörer, men vi brukar föredra T-mobile. Där kan du välja att betala efter hur mycket du använder mobilen, alltså ett vanligt kontantkort, eller en fast kostnad per dag, som innebär att du kan surfa, SMS:a och ringa fritt inom USA för t.ex. $3 per dag (3G). Du väljer vilket av deras olika alternativ som du föredrar. Ringer hem till Sverige gör du sedan enklast och billigast över Internet med t.ex. Skype, Viber, Messenger eller liknande tjänster.

Landsnumret i USA är 1 så för att ringa till USA från Sverige så slår du +1 följt av numret. Och skall du ringa till Sverige (landsnummer 46) från USA, så slår du +46 följt av numret (ta bort 0:an före riktnumret).

Dricks
USA är ett land där mycket hänger på att du ger folk dricks. Det är en stor del av servicepersonalens lön. Deras ordinarie lön kan vara så låg som 20 kronor per timme. För oss som inte är vana att lämna dricks, så kan det kännas tufft att lämna dricks i den mängd som de gör i USA.

Du går ut på restaurang, äter en god bit mat för säg $100, och så förväntas du ge dricks om cirka $18 också. Ha då i åtanke att en svensk restaurang istället hade haft dessa $18 inräknade i priset. Så är det inte i USA, vilket ofta gör att servicen blir bättre, eftersom personalen tar väl hand om er för att få den dricks som utgör en stor del av deras lön.

Dessa regler kan du ha i bakhuvudet:

  • På Krogen – Kolla notan och ge dricks på 15-20% på den summa, som står före skatt. Men kolla först så att inte serviceavgiften redan är inräknad i notan för annars riskerar du att ge dubbel dricks. Istället för att räkna procent, så är ett knep att titta på vad skatten (tax) är och så lägger du dubbelt så mycket dricks som skatten. Skatten på mat på restaurang i Miami är när detta skrivs 9%, det vill säga dubblar du skattebeloppet så ger du 18% dricks.
  • I Baren – Beställer du en drink i baren, så är dricks om en dollar per drink lagom.
  • I Taxin – Ge dricks på 15-20%. En annan bra lösning är att ladda ner appen Lyft där du beställer bil av privatpersoner som kör. Du betalar via appen och det är i regel 40% lägre pris än en vanlig taxi. Oerhört smidigt och billigt. De har också ofta erbjudande så att du åker extra billigt de första resorna. I oktober 2015 så laddade vi ner appen och fick $10 rabatt på de första 10 körningarna. Vi åkte från huset (appen känner av var du är och du ser din Lyft-bil på kartan och hur den närmar sig) till Lincoln Rd på South Beach. Vi åkte i rusningstrafik och fick infon att det tillkom 25% extra kostnad för att vi skulle åka i rusningstrafik. Trots detta så blev resan ner endast $14, efter avdraget på $10, så hamnade priset på $4. Hem kostade det $10.13, vilket innebar att vi åkte från South Beach till huset för 13 cent efter vår rabatt! Med Lyft betalar du inte dricks direkt till chauffören. Efter resan kommer en notis upp i Lyft-appen och så kan du betygsätta chauffören samt ge honom dricks i appen.
  • På Hotellet – Skulle du bo på hotell några dagar i USA så räkna med $2-3 om dagen till städerskan och $1-2 till piccolon. Du slipper ju ge dricks när du bor i vårt hus, vilket självklart är en liten besparing. Precis som att du slipper betala för parkering och köpa frukost ute på restaurang. Alla bäckar små. Men trots att du bor i vårt hus, så kan det vara aktuellt att t.ex. åka ner till Key West och bo där i 2 nätter och då är det bra att veta.
Varför läggs skatt på priset i efterhand?
Detta är en fråga som många ställer sig. Varför kan man i USA inte ha priset inklusive skatt, på samma vis som vi t.ex. har det i Sverige? Detta är på grund av att varje stat har sin egen skatt. Så större kedjor har olika priser inklusive skatt i de olika staterna. Då skulle t.ex. H&M ha ett pris på etiketten i Miami och ett annat i New Orleans. Då blir det enklare att man alltid talar om priset exklusive skatt. Sedan läggs statens skatt på det priset.