Sevärdheter Everglades – Alligatorer, Träskbåt & Indianer

Everglades, även kallad “The River of Grass“, dvs gräsfloden, är perfekt som endagsutflykt från Miami Beach. Everglades är USAs största subtropiska vildmark i form av ett stort våtmarksområde i Florida.

Främst kommer folk till Everglades för att titta på alligatorer vilket du kan göra i nationalparken, som ligger i södra delen av Everglades och som vi berättar om nedan. Många kommer också för att åka träskbåt med indianer, vilket du kan göra i Everglades, fast direkt utanför själva nationalparken, se nedan.

Sevärdheter Everglades – Shark Valley Visitors center

Shark Valley Visitors Center är ett besökscentrum till Everglades Nationalpark och det ställe som du skall åka till om du vill se och gå bredvid alligatorer i Everglades.

Från nationalparkens besökscentrum kan du ta en promenad eller hyra cyklar och ta dig runt en 24 km lång asfaltsstig som alligatorer kan kräla upp på. Enklast tar du dig dock runt på det populära Everglades-tåget med guide, som berättar om Everglades. Tåget stannar även till vid det 18 m höga utkikstornet Shark Valley Observatory Tower bredvid ett stort vattenhål med många alligatorer.

Till nationalparkens besökscentrum är det cirka en och halv timmes körväg från huset. Rakt västerut, längs U.S. Highway 41 (Tamiami Trail / SW 8th Street) som leder fram till stället, finns flera andra intressanta sevärdheter att besöka när du ändå är i Everglades, se Tamiami-Trail nedan.

Djurliv och Fågelliv i Everglades

I Everglades finns förutom alligatorer även flera hotade arter såsom sjökor, amerikansk krokodil (spetskrokodil) och Florida-panter.

I vattnen ser du även en hel del sköldpaddor och har du tur kan du ser ormar.

Fågellivet i Everglades är oerhört rikt. Det finns historier från förr att det fanns så mycket fåglar i Everglades att du knappt kunde se himlen. Riktigt så är det inte idag, men här finns fortfarande många fågelarter. I Everglades kan du beskåda mer än 350 olika fågelarter, såsom häger, gam, kolibri, ibis, rosenskedstork, amerikansk ormhalsfågel, uggla och många fler.

Är du riktigt fågelintresserad får du absolut inte missa Corkscrew Swamp Sanctuary. Där har de byggt en 3.6 kilometer lång träbro. Här finns hundratals med alligatorer, uttrar, sköldpaddor, fiskar, rådjur, ormar och andra djur. Det ligger cirka en och en halv timmes körning nordväst från Shark Valley vid 375 Sanctuary Rd W, Naples, Florida 34120.

Vill du uppleva Everglades djurliv och naturliv på nära håll så kan vi rekommendera att paddla kanot. Det är ett bra sätt att komma bort från motorvägens buller. Känner du dig riktigt våghalsad kan du övernatta på enkla campingplatser längs med vattenleden. Du kan även ta de berömda airboats, som vi berättar mer om nedan, men det är då risk att djuren blir skrämda av ljudet och du får troligtvis inte se eller uppleva lika mycket.

Sevärdheter Everglades – Tamiami med Träskbåt & Indianer

Det mest fartfyllda sättet att uppleva Everglades och alligatorer är med s.k. airboats. En del svenskar kallar dessa airboats för träskbåt eller fläktbåt. Detta är alltså båtar med en stor fläktpropeller ovanför båtens akter som driver fram båten i oerhört hög fart över de grunda våtmarkerna i Everglades.

Längs U.S. Highway 41 (SW 8th Street), eller som den kallas Tamiami Trail, innan du når fram till Shark Valley Visitors Center, finns flera sevärdheter som erbjuder träskbåt utflykter. Tamiami, som uttalas “Tammy-Ammy” och inte “Tamm Mai-Ämmi“, kanske låter som ett indiannamn, men det är en förkortning av Tampa-Miami, som myntades av E.P. Dickey för hundra år sedan då vägen byggdes genom Everglades från Tampa till Miami.

Det kan vara en fördel att besöka de lite mindre ställena längs Tamiami, eftersom de större ställena kan kännas lite som turistfällor med stora airboats med upp till 36 säten vilket ger känslan av att vara på en packad buss. De mindre ställena erbjuder en mer personlig upplevelse med airboats som rymmer en handfull passagerare. Vissa ställen erbjuder uppvisningar med alligator-brottning, men det är kanske inte det du vill se när du besöker ett naturreservat som Everglades. Oavsett vilket, så är träskbåt en fartfylld, spännande och intressant upplevelse.

Tänk på att en träskbåt väsnas rätt bra, men det brukar finnas hörselskydd tillgängliga. Nedan är sevärdheter längs Tamiami Trail innan du kommer fram till Shark Valley Visitors Center:

Vad Är Skillnaden Mellan Alligator och Krokodil?

Rent fysiskt så skiljer sig alligatorer från krokodiler genom att alligatorn har ett kortare trubbigt och U-format huvud. Krokodilen har ett längre smalare och V-format huvud. Alligatorn har en svartaktig färg medan krokodiler har en grågrön färg. Krokodiler är också aggressivare än alligatorer. I Everglades finns framför allt alligatorer men även den utrotningshotade amerikanska krokodilen.

Intressanta fakta om Alligatorer

Vanliga frågor och svar om Alligatorer

Hur många alligatorer finns det i Everglades?
Det finns över 200,000 alligatorer i Everglades, mer än 1.5 miljoner alligatorer i hela Florida och ca 5 miljoner alligatorer i hela USA.

Finns det alligatorer i saltvatten?
Alligatorer lever i sötvatten, men krokodiler lever både i sötvatten och saltvatten. Everglades är det enda stället i världen där det finns både krokodiler och alligatorer. Även om Everglades till största delen består av sötvatten, så består vissa områden av bräckt vatten med saltvatten från Floridabukten och Mexikanska Golfen, vilket skapar ett perfekt ekosystem för alligatorer och krokodiler.

Är alligatorer utrotningshotade?
Nej, tack vare olika lagar och restriktioner så är den amerikanska alligatorn inte längre utrotningshotad.

Vad äter en alligator?
Alligatorer äter i huvudsak fisk, men även annan tillgänglig föda såsom fåglar, ormar, sköldpaddor och andra däggdjur.

Äter alligatorer människor?
Alligatorer äter inte människor, men om du kommer för nära eller om du hotar deras ungar, så kommer alligatorn försvara sig och attackera.

Hur många tänder har en alligator?
En alligator har ungefär 80 tänder, men dessa tänder ersätts hela tiden och under en alligators livstid kan alligatorn förbruka 2 000-3 000 tänder.

Är alligatorer farliga?
Sedan slutet av 1940-talet så för Florida statistik över alligator-attacker. Det är ett dussintal attacker per år, och de senaste 40 åren har ett 20-tal personer omkommit.

Hur mycket väger en alligator?
En vuxen amerikansk alligator väger omkring 360 kg, men de kan väga upp till 450 kg.

Hur lång blir en alligator?
En vuxen amerikansk alligator är ca 4 meter lång, men de kan bli upp till 4.4 meter långa. Honorna som är mindre blir ca 3 meter långa. Den längsta alligatorn man funnit, fångades 1890 på Marsh Island, Louisiana och den alligatorn var 5.84 meter lång.

Hur snabb är en alligator?
En alligator kan springa 18 km/h och kan simma 32 km/h. Men det är väldigt ovanligt att alligatorer har jagat människor på land.

Hur gammal blir en alligator?
Ute i det vilda så blir en alligator ungefär 30-35 år gammal, men in fångenskap kan en alligator leva upp till ca 50 år, med enstaka exemplar upp till 100 år.

Shark Valley Visitors Center

36000 SW 8th St
Miami, FL 33194
USA

Visa karta (25°45’25.1″N 80°45’55.2″W)

Öppet: Dagligen: 09:00 – 22:00

Telefon: (305) 221-8776
www.nps.gov/ever/planyourvisit/svdirections.htm/

Indianer i Everglades

Indianer i Everglades finns det gott om.

Indianstammarna Seminole och Miccosukee flydde långt in i Everglades under de så kallade Seminole-krigen, som pågick 1816–1858, för att skydda sig från USA:s armé.

Det finns alltså mycket att se och uppleva i Everglades förutom djur- och naturliv.